Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Διαδραστικό σχολικό βιβλίο








Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού.
Σε πλανήτες με στερεό φλοιό όπως η Γη οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους.


Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με την μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο.

Οι σεισμοί και τα ηφαίστεια είναι δύο γεωλογικά φαινόμενα που έχουν κοινά αίτια δημιουργίας

Στην Ευρώπη, χώρες με  έντονη σεισμικότητα και ηφαιστειότητα είναι 
η Ελλάδα
η Ιταλία 
η Ισλανδία, η οποία μάλιστα  αποτελεί την πλέον ηφαιστειογενή χώρα της Ευρώπης, εκεί πλούσια γεωθερμικά φαινόμενα όπως οι θερμοπίδακες (γκέιζερς) αναδεικνύουν την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής.

Στην Ελλάδα:


Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο όριο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών της Ευρασίας και της Αφρικής.
Η μετακίνηση αυτών των δύο πλακών οδηγεί στη σύγκρουσή τους σε ένα μέτωπο μεγαλύτερο των δύο χιλιάδων χιλιομέτρων κατά μήκος της νότιας Ευρώπης!
Η απόσταση της Ελλάδας από το μέτωπο της σύγκρουσης είναι μικρή, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν καθημερινά σεισμούς, μικρού ή μεγάλου μεγέθους, ενώ στον τόπο μας δρουν και αρκετά ηφαίστεια.
Η χώρα μας είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στη Μεσόγειο και σε όλη την Ευρώπη, ενώ βρίσκεται μέσα στις έξι πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου!



Ηφαιστειακό τόξο Αιγαίου:

Πληροφοριακά........

Το ηφαίστειο της Θήρας και ο Μινωικός Πολιτισμός
Νέα ευρήματα από τα Πανεπιστήμια της Κολούμπια και της Χαβάης επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας ήταν η αιτία να καταστραφεί ο μινωικός πολιτισμός. Το ηφαίστειο δημιούργησε παλιρροϊκό κύμα και πυκνά νέφη ηφαιστειακής στάχτης προκαλώντας κλιματικές αλλαγές και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. Επειδή η απόσταση της Θήρας από την Κρήτη είναι μικρή, μόλις 110 χμ., το μεγάλο κύμα τσουνάμι, όπως το απεκάλεσε ο Έλληνας αρχαιολόγος Σ. Μαρινάτος, αφάνισε ολόκληρο τον μινωικό πολιτισμό.
Ιστοσελίδα των New York Times.

Η καταστροφή του μινωικού πολιτισμού από το τσουνάμι της Σαντορίνης





Πως μπορούμε να προστατευτούμε από τους σεισμούς:
εδώ και ακόμα περισσότερα εδώ

Σουσάκι  ένα ηφαίστειο "δίπλα" στην Αθήνα  

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στο "συνεργάζομαι στην τάξη"

Και κάτι ακόμα για τη Σαντορίνη: 
ολόκληρη η ιστορία σχηματισμού της σε έξι λεπτά:




Μια υπέροχη παραγωγή του ΙΓΜΕ για τη Νίσυρο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου