Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων

Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων

Διαδραστικό σχολικό βιβλίο


Τα βουνά της Ευρώπης προσφέρουν στους ανθρώπους, πολυάριθμα αγαθά και υπηρεσίες.
Ο καθαρός αέρας, το όμορφο φυσικό περιβάλλον, τα τρεχούμενα νερά είναι τα βασικά φυσικά αγαθά τα οποία προσφέρουν τα βουνά.
Η υλοτομία, η συλλογή ρητίνης είναι επίσης δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα βουνά, λόγω πληθώρας των δασών.
Η γεωργία στα ορεινά μέρη, είναι πολύ περιορισμένη,λόγω των περιορισμένων πεδινών εκτάσεων.
Αντίθετα, είναι μεγάλη η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και η παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Επίσης, πετρώματα και ορυκτά από τους μεγάλους ορεινούς όγκους, αποτελούν πρώτες ύλες για οικοδομικά υλικά.
Σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, παίζει ο οίκοτουρισμός στα βουνά, ο αγροτουρισμός καθώς και ο τουρισμός στα χιονοδρομικά κέντρα για χειμερινά σπορ.
Η κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων στα βουνά δεν είναι  εύκολη υπόθεση λόγω του κλίματος, του έντονου ανάγλυφου, των κατολισθήσεων κλπ.



Αντίθετα, στις πεδινές εκτάσεις της Ευρώπης είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των Ευρωπαίων.
Αυτό συμβαίνει λόγω του ηπιότερου κλίματος, της ύπαρξης πεδινών εκτάσεων που ευνοούν τις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, του γόνιμου εδάφους λόγω της ύπαρξης ποταμών που μεταφέρουν γόνιμη ύλη.
Στις πεδινές εκτάσεις οι μεταφορές είναι ευκολότερες λόγω του πλούσιου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, των οποίων η κατασκευή αλλά και η συντήρηση είναι πολύ πιο εύκολη αλλά και λιγότερο δαπανηρή από ότι στα βουνά.


Ελβετία και Πολωνία, συγκρίνω τις δύο χώρες:
Κατά τη γνώμη σας πόσο καθοριστική είναι η επίδραση του ανάγλυφου κάθε χώρας στην ανάπτυξή της;
Συνοψίζοντας:
Στις πεδιάδες συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών, γιατί εκεί αναπτύσσονται ευκολότερα, πόλεις και οικισμοί, λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και των ηπιότερων κλιματικών συνθηκών. Εκεί δημιουργούνται και συντηρούνται ευκολότερα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, είναι ευκολότερες οι μεταφορές αλλά και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.
Κατά κανόνα οι περισσότερες πεδινές περιοχές της Ευρώπης είναι κοντά στη θάλασσα, γεγονός που επηρεάζει θετικά το κλίμα, τη μετακίνηση, τις μεταφορές και γενικότερα τη ζωή των Ευρωπαίων.

Παρόλα αυτά στις μέρες μας το ανάγλυφο δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη μιας χώρας , αλλά η ανάπτυξή της μπορεί να επηρεαστεί  και από άλλος παράγοντες όπως η εξέλιξη της τεχνολογίας, η εκμετάλλευση των πρώτων υλών, η σταθερή πορεία της οικονομίας κλπ.
Χαρακτηριστικό  παράδειγμα είναι η Ελβετία και η Πολωνία, όπου βλέπουμε ότι μία κατεξοχήν ορεινή χώρα, η Ελβετία, είναι πολύ περισσότερο ανεπτυγμένη από την πεδινή Πολωνία.

Και ένα ταξίδι στην όμορφη Ελβετία με τραίνο:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου