Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Το κλίμα της Ευρώπης

Το κλίμα της Ευρώπης




Όπως είναι γνωστό από προηγούμενες τάζεις, το κλίμα κάθε τόπου διαμορφώνεται από το γεωγραφικό του πλάτος, την απόσταση του τόπου από τη θάλασσα, το υψόμετρο του και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σ' αυτόν. Ειδικότερα για την Ευρώπη ισχύουν τα εξής:
Γεωγραφικό πλάτος. Η Ευρώπη βρίσκεται κυρίως στην εύκρατη ζώνη, ενώ ένα μικρό τμήμα της βρίσκεται στη βόρεια πολική ζώνη. Στις περισσότερες περιοχές της πάντως το κλίμα είναι εύκρατο.
Απόσταση από τη θάλασσα. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει περιοχή που να απέχει από τη θάλασσα πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, ενώ, αν εξαιρέσουμε την ανατολική Ευρώπη, όλη η υπόλοιπη ήπειρος βρέχεται από θάλασσα. Οι παραθαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης έχουν σχετικά ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.
Υψόμετρο. Η Ευρώπη, με μέσο υψόμετρο 300 μέτρα, θεωρείται πεδινή ήπειρος. Βέβαια το ανάγλυφο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και ο ευρωπαϊκός νότος είναι πολύ πιο ορεινός από τον ευρωπαϊκό βορρά. Όσο το υψόμετρο αυξάνεται, το κλίμα γίνεται πιο ψυχρό και οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από τις γειτονικές περιοχές.
Ειδικές τοπικές συνθήκες. Οροσειρές που μικραίνουν τη διάρκεια της ημέρας, τοπικοί άνεμοι (όπως π.χ. ο φιν, ο λίβας κ.ά.), τεχνητές λίμνες, καταστροφή δασών, επέκταση των αστικών περιοχών και άλλοι παράγοντες διαφοροποιούν το τοπικό κλίμα (μικροκλίμα).


Ατλαντικός ωκεανός. Επηρεάζει με τα θερμά του ρεύματα (Ρεύμα του Κόλπου) τις παραθαλάσσιες ευρωπαϊκές χώρες που βρέχονται από αυτόν. Το πιο σημαντικό είναι ότι σ' αυτόν δημιουργούνται τα πλούσια σε υγρασία σύννεφα που δίνουν σημαντικές βροχές στη βορειοδυτική Ευρώπη. Ο Ατλαντικός δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε ωκεάνιο κλίμα.
Έρημος Σαχάρα. Στέλνει θερμούς ανέμους που επηρεάζουν τη νότια Ευρώπη τόσο τον χειμώνα (θερμοί νοτιάδες) όσο και το καλοκαίρι (καύσωνες).
Σιβηρία. Από αυτήν ξεκινούν τον χειμώνα παγωμένοι ξηροί άνεμοι που ρίχνουν πολύ τη θερμοκρασία στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη και φτάνουν μέχρι την ανατολική Ελλάδα (ξεροβόρι)


ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα κλιματικά διαγράμματα παρέχουν μια επισκόπηση του κλίματος σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Αυτό το πρότυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν κλιματικά διαγράμματα, με τις μέσες μηνιαίες ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες.



Πως να διαβάσετε ένα κλιματικό διάγραμμα

Τα γράμματα στη βάση δηλώνουν τους μήνες: τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, κτλ. Οι μπάρες και οι αριθμοί μεταφέρουν τις ακόλουθες πληροφορίες: Οι μπλε ράβδοι αντιπροσωπεύουν το ποσό υετού (βροχή, χιόνι κ.λ.π.) που πέφτει κάθε μήνα. Οι μπλε αριθμοί είναι το ποσό υετού είτε σε χιλιοστόμετρα (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) είτε ίντσες ή mm. 
Η κόκκινη γραμμή μας δείχνει το μηνιαίο μέσο όρο των θερμοκρασιών.

img19.2


Κόρκ, Ιρλανδία:ωκεάνιο κλίμα με άφθονες βροχοπτώσεις και μικρές διαφορές στη θερμοκρασία.
Μπάμπεργκ, Γερμανία: μεταβατικό κλίμα με μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, ψυχρό και βροχερό χειμώνα αλλά και δροσερά καλοκαίρια με αρκετές βροχές.
Μινσκ, Λευκορωσία: ηπειρωτικό κλίμα, με μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του έτους, βαρύ χειμώνα με χιόνια και βροχές και αυξημένες βροχοπτώσεις και το καλοκαίρι.
Παλέρμο, Ιταλία: μεσογειακό κλίμα με ήπιο και βροχερό χειμώνα αλλά ξηρά και ζεστά καλοκαίρια.
Βάρντε, Νορβηγία: πολικό κλίμα, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του έτους, πολύ βαρύ χειμώνα, σύντομα και δροσερά καλοκαίρια.


Αξιολογώ τι έμαθα:
1) Η ωκεάνια ζώνη κλίματος επηρεάζεται κυρίως από τον Ατλαντικό και χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες, δροσερά καλοκαίρια και άφθονες βροχοπτώσεις.

2) Στην πόλη Α παρατηρούμε πολύ μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του έτους, άρα η πόλη Α,  έχει κλίμα ηπειρωτικό.
Στην πόλη Β, οι διαφορές της θερμοκρασίας μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα δεν είναι πολύ μεγάλες, άρα έχει κλίμα ωκεάνιο.







και για ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κλίμα της γης:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου