Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ευρώπης

Τα ποτάμια και ο λίμνες της Ευρώπης

Διαδραστικό Σχολικό Βιβλίο

Σχεδόν όλοι οι μεγαλύτεροι σε μήκος ποταμοί της Ευρώπης, βρίσκονται στη Ρωσική πεδιάδα.
Στη Ρωσική πεδιάδα, συναντάμε, ποταμούς μεγάλους σε μήκους, με μεγάλη ποσότητα νερού και ήρεμους. Το μεγάλο μήκος των ποταμών, ευνοείται από τη σχετικά επίπεδη μορφολογία της Ρωσικής πεδιάδας και το ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής με τις χιονοπτώσεις και τις έντονες βροχοπτώσεις.
Οι ποταμοί πηγάζουν κυρίως από τα Ουράλια Όρη και τα υψίπεδα Βαλντάι, όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νερού από τα χιόνια και τις βροχές.



Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της Ευρώπης:
Βόλγας, πηγάζει από τα υψώματα στη Ρωσία, διαρρέει τη Ρωσία και εκβάλλει στην Κασπία Θάλασσα. Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης, αφού διαρρέει ένα μεγάλο τμήμα της Ρωσικής πεδιάδας. Το ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής, επηρεάζει την παροχή του σε νερό,  κατά τη διάρκεια του έτους. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι μεγάλες. Το χειμώνα, η παροχή νερού μειώνεται αισθητά, επειδή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, το ποτάμι παγώνει σε πολλά σημεία του. Την άνοιξη, που οι πάγοι λιώνουν, το ποτάμι εμπλουτίζεται με μεγάλες ποσότητες νερού. Το καλοκαίρι η παροχή μειώνεται λόγω εξάτμισης, παραμένοντας όμως αρκετά μεγάλη, όπως και το φθινόπωρο.
Δούναβης, πηγάζει από το Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, διαρρέει την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Κροατία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα
Δνείπερος, πηγάζει από τα υψώματα Βαλντάι στη Ρωσία, διαρρέι τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία και εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα
Ντον, πηγές στο Νοβομοσκόφκ στη Ρωσία, διαρρεέι τη Ρωσία και εκβάλλει στην Αζοφική Θαλασσα
Πετσόρα, πηγάζει από τα Ουράλια Όρη στη Ρωσία, διαρρέει τη Ρωσία και εκβάλλει στη Θάλασσα Μπάρεντς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου